Op het strategisch niveau wordt geëvalueerd hoe het beheer en de kwaliteit er voorstaat en of er bijgestuurd moet worden. Bijsturing kan plaatsvinden in kwaliteit of in budget. Bij minder beschikbaar budget zullen er keuzes gemaakt moeten worden in kwaliteit. Voor het opstellen van beleidsplannen wordt gebruik gemaakt van het bovenste deel van de beheercirkel en richten ons vanuit het strategisch niveau richting het tactisch niveau. Een beleidsplan geeft vanuit het strategische kader en de ambities invulling aan het beheer en onderhoud van wegen en openbare ruimte.
Voor het opstellen van het beleidsplan worden de bovenste stappen uit de beheercirkel doorlopen. Deze stappen leiden tot een realistisch beleidsplan dat aansluit bij de doelstellingen voor doelmatig en duurzaam beheer. Wettelijke en strategische kaders vanuit andere beleidsvelden worden geanalyseerd en uitgewerkt in heldere scenario’s. In de scenario's wordt de impact van keuzes op geld, kwaliteit, beleving en risico’s duidelijk gedefinieerd.
Voor het bepalen van de benodigde onderhoudsbudgetten voor wegen kan een, bij de gemeentelijke werkwijze en ondergrond, passende onderhoudsstrategie opgesteld worden. Hierbij worden onderhoudsmaatregelen gekoppeld aan functie (wegtype), gebruik en ligging waardoor differentiatie in kwaliteit kan ontstaan tegen acceptabele risico’s. Zo wordt een reëel onderhoudsbudget bepaald en wordt inzicht verkregen in de vervangingsbehoefte voor de lang termijn.
Op basis van de uitgewerkte scenario’s kan de gemeenteraad keuzes maken in ambitieniveau en bijbehorende onderhoudsbudgetten en risico's.
Bij eventuele bezuinigingen kan gericht bijgestuurd worden op kwaliteitsniveau en kunnen gevolgen en risico's direct zichtbaar gemaakt worden.