Wegbeheer

Wegbeheer

Professioneel beheer (Assetmanagement) is gericht op het creëren van balans tussen prestatie, kosten en risico’s. Het gewenste kwaliteitsniveau (prestatie) is vaak een gegeven uitgangspunt, opgedragen door het bestuur op basis van beeldkwaliteit. Het is aan de beheerder om aan te tonen hoe hij dit niveau denkt te bereiken en te behouden (de onderhoudsstrategie). Hij dient inzichtelijk te maken welk budget nodig is om aan dit kwaliteitsniveau te kunnen voldoen en welke risico’s er optreden wanneer er niet aan voldaan kan worden en of deze acceptabel zijn.
Beleidsplannen en beheerplannen helpen de beheerder en de bestuurder bij het onderbouwen van de benodigde onderhoudsbudgetten, die nodig zijn om de gewenste kwaliteit te behalen en te behouden en geeft inzicht in de risico’s die bij de verschillende onderhoudsscenario’s horen. Onderhouds- en vervangingsbudgetten worden in de begroting gesplitst in exploitatie, voorziening en investeringsposten.

Functioneel en risicogestuurd beheer

Om invulling te geven aan duurzaam en doelmatig beheer van de wegen kan er gekozen worden voor functioneel en risicogestuurd beheer. Met functioneel beheer wordt het beheer afgestemd op de functie en het gebruik. Voor de wegen kan een onderhoudsstrategie uitgewerkt worden waarbij op basis van wegtype, verhardingssoort en ondergrond een onderhoudsmaatregel en de bijbehorende onderhoudsfrequentie wordt bepaald. Hiermee worden de cyclische kosten voor het klein (exploitatie) en groot (voorziening) onderhoud en de vervangingskosten (investering) bepaald en vastgelegd, conform de eisen van de BBV. De onderhoudsstrategie zal tevens als basis dienen voor de cyclische meerjarenplanning.

Beheercirkel

De cirkel van het beheerproces geeft in zes stappen een praktische invulling aan het beheerproces, en start met het beleidsplan, waarin de omvang van het areaal, de organisatiedoelen, prestatieniveaus, kosten en risico’s worden vastgelegd. De gemeenteraad maakt hier bepaalde keuzes in, zodat het onderhoudsbudget kan worden vastgesteld. Dit wordt vervolgens uitgewerkt in een beheerplan, waarin op basis van de huidige staat van onderhoud, het beschikbaar budget en de gewenste kwaliteit een meerjarenplanning wordt opgesteld en integraal wordt afgewogen. Vanuit het beheerplan kun je gaan plannen en voorbereiden en wordt een jaarplan opgesteld en voorbereid. Hierin worden alle werkzaamheden van het komende jaar vastgelegd om zo het areaal op het juiste prestatieniveau te kunnen onderhouden (uitvoeren).   lees meer .....
Share by: